proje sütçüler için de yer almak için yapılması gerekenler
3 Boyut Sütçüler  Şenolun sayfası editörüne proje ve sayfa hakkındaki Görüşleriniz için Tıklayınız

 


 


 


 


 


 


 


 


 
 
 

Isparta İli Sütçüler İlçesi Resimleri

    SÜTÇÜLER GENEL MANZARA RESİMLERİ  ÇARŞIDAN BAKIŞ
             

                 

                       Sütçüler hakkında kısa bir bilgi

Sütçüler ilçesi, Isparta ilinin güneyinde yer almaktadir. Dogusunda Konya iline bagli Beysehir, Seydisehir ilçeleri; batisinda ve kuzeyinde Egirdir ilçesi; Güneyinde Antalya iline bagli Serik ve Manavgat ilçeleri; Güneybatisinda Burdur ilinin Bucak ilçesi ve kuzeydogusunda Sarkikaraagaç ilçesi ile komsudur.

Yüzölçümü 1287 kilometrekaredir. Denizden yüksekligi 250 m ile 2500 m arasinda degismektedir. Bati Toroslarin; güneybati kuzeydogu ve güneydogu dogrultusunda sikisarak birbiri içine girmesinden meydana gelen üçgen içinde yer almasi Sütçüler'e tamamen daglik bir cografya yapisi kazandirmistir. Bu daglar Alp sistemindeki genç daglardir. lll. zaman Oligosen'de meydana gelmislerdir. Miosen'de degisime ugramislar, deniz menseli kalkerler depo etmislerdir. Oligosen ve Pileistosen'deki tektonik olaylar sonunda yükselmisler ve gençlesmislerdir. Bu dönemden sonra igne yapraklilar gelisme ortami bularak bölgede genis ormanlar olusmustur.

Sütçüler'i Beysehir ile Dedegöl (Dippoyraz) Dagi, Kuzeyde Egirdir ile Anamas Dagi, Yilanli Ovasi, Kovada Gölü, güneyde Bucak ile Aksu Çayi ve Güneyde Serik ilçesiyle Sanli yaylasi ayirir. Tamamen engebeli bir arazide yer alan ilçede genis düzlükler çok azdir. Daglar arasinda kalan küçük düzlükler yayla görünümünde olup, kullanilabilir arazi ilçe yüzölçümünün yüzde 20'sini geçmez.

Yörenin en önemli daglari; Dedegöl (2980 m), Sarpdag (2500 m), Anamas Dagi (2110 m), Kartoz-Dumanli Dag (2260 m), Bozburun Dagi (2504 m), Karadiken Dagi, Erenler Dagi, Karadag, Türkmen Dagi, Akpinar Dagi, Ardiç Kepezi ve Menevis Kepezidir.

Bu daglarin arasinda yer alan küçük ovaciklar ise; Çandir Ovasi, Çobanisa Ovasi, Çimenova, Ayvali Ovasi, Kizilova, Gavurini, Zengi Yaylasi, Kuyruktutan Yaylasi ve Aliefendi Yaylasidir.

Ilçe merkezi, çanak biçiminde daglarla çevrili bir vadinin yamaç ve tabaninda kurulmustur. Bu yamaçlar bag ve bahçelerle kaplidir. Ayrica, Katip Çelebi'nin dedigi gibi, nefis dut pekmezleri yapilan dut agaçlari vardir.

Ilçe sinirlari içinde akan iki akarsu mevcuttur. Bunlardan Köprüsu, Egirdir sinirlari içerisinden dogup, Yilanli- Pazarköy ovasini geçtikten sonra Ayvalipinar Kasabasinda ilçe sinirlari içerisine girer. Dippoyraz, Dumanli daglari ve bu daglarin paralelindeki Tota ve Sarpdag arasindaki derin vadiden geçer, Kartoz suyunu da bünyesine alir, Serik'ten Antalya sinirlarina girerek Akdeniz'e dökülür. Diger önemli akarsuyu da, ilk kaynagini Isparta suyundan alan Aksu Deresidir. Sütçüler merkezinden dogan Yesildere, Çandir'daki Çandir çayi ile birleserek Aksu'ya katilir. Aksu, üzerinde kurulan Karacaören l. ve ll. hidroelektrik santrallerini besleyerek Akdeniz'e dökülür.

Ilçede iki havza mevcut olup, buna bagli olarak ta iki tür iklim vardir. Dogu-bati dogrultusunda ilçeyi ikiye ayiran Bozburun, Sarpdag ve Tota daglari iklim bakimindan iki havzayi ayirir. Çandir, Sigirlik, Seyhler ve Melikler köyleri birinci havzada bulunur ve Akdeniz iklimi hüküm sürer ve Akdeniz bitki örtüsüne sahiptir. Yabani zeytin ve menevis agaçlari dogal bitki örtüsüdür. Ikinci havza, Köprüsuyu havzasidir, daglik bir araziye ve karasal bir iklime sahiptir. Bitki örtüsü igne yapraklilardan olusur, az miktarda yapraklilardan olusur, az miktarda mese ormanlari da bulunur.

 

Burada araştırmacılar iki kent arasındaki bu antlaşma SÜTÇÜLER 3 BOYUT çok o dönemde çok güçlenen Krallığı ve onun özellikle karşı saldırı veya demokrasiyi girişimlerine karşı olabileceğini öne sürmektedir. Antlaşma, tarafların karşılıklı olarak, herhangi bir saldırı veya demokrasiyi yıkma girişimine karşı etmektedir. Bu antlaşma hem Sütçüler 3 boyut Adada tarihleri için büyük önem taşır. Bu sayede iki kentin idari açıdan demokratik bir yapıya kavuştuğu ve şehir devleti (Polis) benzeri bir statü kazandığı görülmektedir. Antlaşmanın Şenolun sayfası yılları arasındaki bir tarihte yapıldığı tarafından öne sürülmektedir. Bu antlaşmanın diğer bir önemi ile Adada halkları arasında bağının vardir. Antlaşma detaylı olarak ele alındığı zaman ve Adada isimlerinin çok sıkça geçtiği görülecektir.Krallığı’nın M.Ö. yılında vasiyet yoluyla topraklarını SÜTÇÜLER 3 BOYUT vermesi Roma egemenliğinin olmuştur. Bu dönemde batı kentlerinin aksine Sütçüler 3 boyut kentlerinin çoğunlukla bağımsızlıklarını korudukları anlaşılmaktadır.Adada kentinin ilk sikkeleri bu dönemde basılmış. Bu arada yine Pisidia Bölgesi’nde özellikle Dönem egemenliğinin simgesi olan kentleri kurulmuştur. Bunlardan en önemlileri Andır. Roma İmparatorluk Dönem özellikle İmparator dönemleri tüm Anadolu’da olduğu gibi Pisidia için de en parlak dönemlerdendir.Sütçüler 3 boyut adıyla anılan bu barış döneminde kentleri zenginlik ve refaha bağlı kalarak faaliyetleri de artmıştır. Adada için tümüyle geçerli olan bu gelişmeler ve yapı faaliyetleri Sütçüler 3 boyut yılında çıkarılan bir kanunla toprakları üzerinde yaşayan herkese Vatandaşlık Hakkı erilmesiyle yeni bir hız kazanmışsa da Sütçüler 3 boyut sonlarında hızını kaybet bon Dağlarda yaşayan Şenolun sayfası, komşu gibi tarafı yönetilen ayrı halinde yaşarlar yaparlardı.Fakat Pisidialılar önemli özellikleri bağımsızlıklarına düşkün ve YUKARI MAHALLE bir karaktere sahip oluşları. Buna en iyi örnek Büyük karşı direnen halkıdır.

                                  senolcetinkaya20@yahoo.com
 
2006 © şenol çetinkaya.
Tüm hakları saklıdır. oku
Proje sütçüler kuralları.