PROJE ADADA ANTİK KENTİ SÜTÇÜLER VE ÇEVRESİNDEKİ GÜZELLİKLER.
 
 
 
 

ADADA ANTİK KENTİ

 
İlçenin tarihi gelişimini simgeleyen kalıntıların başında Adada (Karabavlu) antik kenti gelir. İlçe merkezine 12, Sağrak köyüne 2 kilometre uzaklıktadır. Helenistik dönemde en parlak yıllarını yaşamıştır. Büyük İskender'in güneybatı Anadolu’yu istilasından sonra sırasıyla; Seleukos'lar, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu ve oradan da Bizans İmparatorluğunun egemenliğine girmiştir. Adada antik kentinde, şimdiye kadar arkeolojik yönden ilmi denilecek bir araştırma yapılmamıştır. Uzmanlar, 1800 yıllarından itibaren kenti gezmişler ve tespitlerini yayınlamışlardır. 1832 yılında kenti gezen Alman bilim adamı Claus Ritter, 1888 yılında kentte bulunan kitabeleri inceleyen Amerikalı bilim adamı Prof. J.R.S Sterrett kenti gezmişler ve tespitlerini yayınlamışlardır. Prof. Dr. William R.Ramsay 1890 yılında yayınladığı "The Historical Geography of Asia Minor" adlı kitabında Adada antik kentinin para darp edilen bir merkez ve dini yönden bir piskoposluk olduğunu belirtmiştir. Adada'da sikke basıldığını da İngiliz bilim adamı H.A.Seaby'in yayınladığı "Greek Coins and their Values"isimli kitabında belirtmektedir. Adada'nın bastırdığı paraların bir yüzünde boğa başı (Bukranion), diğer yüzünde geometrik merkezli üç bacak (triskeles) kabartması bulunmaktadır. Bu kabartma güç simgesidir. Aynı kabartmanın işlendiği bir taş Adada kalıntıları da bulunmaktadır. Kentin bağımsızlığı Romalılarca kaldırıldıktan sonra Adada'nın bastırdığı paralarda ise; bir yüzde o dönemin imparatorunun başı; diğer yüzde Zeus, Athena, ya da aslan postu sarınmış Herakles başı kabartmaları görülür. Antik kentte günümüze ulaşan kalıntılar şunlardır: Kent alanının geometrik ekseninde yer alan, büyük taşlarla döşenmiş ilkçağ ana caddesinin kalıntıları Kent kalıntılarının yoğun olduğu alanlardı, üç tepe ile çevrilmiş vadi düzlüğünün ortasında ya da yamaçlarda bulunan küçük tapınak yapıları.
 
Bazıları günümüze oldukça sağlam ulaşan bu tapınaklar rektangonal (dikdörtgen prizma biçimi) çok düzgün kesilmiş, kimine süs çıkıntısı bırakılmış taşlarla yapılmıştır. Batı yamacında yer alan tapınağın, özellikle Phrygia ve Pisidia'da tapılan Tanrı Men'in baş kabartmasını taşıyan çıkarılmıştır. Buluntu Isparta müzesindedir. Tiyatro kalıntılarının Cavea sıralarının bir bölümü de görülebilmektedir. Agora ve onu çevreleyen yapılar kompleksi. Kalıntılar alanının güney yanında, ana caddenin oradaki başlangıcı bitişiğindedir.
Bunun da kendi güneydoğu yanında, oturma sırası olarak kullanılabilecek geniş basamakların bulunduğu bir bölüm ve onun güney bitişiğindeki kule benzeri bir yapı vardır. Bouleuterion (kent yöneticileri kurulu toplanma yeri olan yapı) Agora Kompleksinin güney yakınındadır. Bunun arkasında, kentin su düzeninden parçalar ve bir yapı kalıntısı görülüyor. Nekropolis, Kent nekropolis'inin, kuzeybatı yamacın üst bölümünde olduğu anlaşılıyor ve orada bugün de güzel bir mausoleiom (ev görünüşünde anıtsal mezar) vardır. Diğer dağınık kalıntılar ise; Yöre halkının Karabavlu diye andığı ilkçağ kenti alanında, her yanda kaçınılmaz bol keramik kırılmalarından başka, heykel altlıkları, sütunlar ya da sütun parçaları ve başlıkları dağınık mimarlık yapıtı parçaları gibi döküntü niteliğinde kalıntılar şeklinde görülmektedir.
 

 

Isparta İli Sütçüler İlçesi Adada Antik Kenti Resimleri

senolcetinkaya20@yahoo.com