Dut Pekmezi Festivali Sütçüler ilçesinde her yıl Düzenli olarak tekrarlanmaktadır.İlçemizin değişik Bölgelerinde (Yeşil dere- Kent Ormanı) gibi bölgelerinde yapılmıştır. Türkiye'de yetiştirilen başlıca Dut türleri Ak dut Isparta-Sütçüler Dut Pekmezi Festivali'nın yapılmasına sebeb olan  (Morus alba), Kara dut (M. nigra) ve Kırmızı duttur (M.rubra). Ak dutun anayurdu Çin'dir. Türkiye'de XII. yy.dan beri yetiştirildiği tahmin edilmektedir. Sütçüler'in meşhur duttan yapılan dut pekmezi.

 
Sütçüler Dut Pekmezi Festivali
 
 

Dut Pekmezi Festivali

Her yıl Temmuz ayı içerisinde yapılmaktadır. Festivalde folklor gösterileri yapılmakta, tiyatro, konser ve spor karşılaşmaları organize edilmektedir. Festivale adını veren geleneksel Dut Pekmezi Yarışması da yapılmaktadır. Ayrıca, Sütçüler'in tarihi, arkeolojik, etnografik, kültürel ve turistik zenginliklerini tanıtmak amacıyla seminer, panel ve konferanslar düzenlenmektedir.

Duttan Pekmez ve Pestil yapılır. Likör ve reçelleri renklendirmek için de dut kullanılır. Avrupa'da duttan içki yapıldığı gibi kırmızı şaraptan daha koyu renkte bir boya da elde edilir. Dut Bahçesi, Dut Şurubu, Dutgiller, dut gibi olmak, dut yemiş bülbüle dönmek, dutluk.Boyu en çok 18 mm'yi en az 1mm'yi bulabilir. Yaprakları  açık yeşil ve uzun saplıdır. Tatlı olduğundan taze olarak yendiği gibi kurutularak kuru yemiş olarak da yenir. Ak dut bazı bölgelerde yapraklarıyle İpekböceği beslemek amacıyle yetiştirilir. Odunu mobilyacılığa, tornaçılığa ve gömme süs işlerine elverişlidir. Kara dutun ana yurdu İran'dır meyvesi morumsu siyah renktedir. Kırmızı dutun anayurdu Kuzey Amerikanın doğu bölgelesidir. Meyvesi Koyu pembe renkte, tatlı ve suludur.

                           sorularınız ve daha fazla bilgi için                                senolcetinkaya20@yahoo.com

 2006 © şenol çetinkaya.
 Tüm hakları saklıdır. oku
Proje sütçüler kuralları.